Gå til sidens indhold

Har dit liv ændret sig? Brug 10 minutter nu og undgå restskat

Skattestyrelsen har forskudsopgørelsen for 2019 klar til 5,1 millioner borgere i morgen. En korrekt forskudsopgørelse er den bedste måde at sikre sig mod en restskat. Det kan derfor betale sig at bruge 10 minutter på at tjekke, at alle oplysninger stemmer. Det kan borgerne i Kolding, Morsø og Aarhus Kommune tale med om. De var bedst til at undgå restskat efter årsopgørelsen for 2017.

Forskudsopgørelsen ligger klar til 5,1 millioner borgere tirsdag den 13. november i TastSelv på skat.dk. En korrekt forskudsopgørelse er den bedste måde at sikre sig mod en uventet restskat. Derfor er det en god ide at bruge 10 minutter på at tjekke forskudsopgørelsen og oplyse, hvis man har ændringer eller tilføjelser.

- Det er især vigtigt at tjekke forskudsopgørelsen, hvis der er sket væsentlige ændringer i ens liv. Fx kan en ny bolig betyde nye renteudgifter og ejendomsværdiskat. Et nyt job kan betyde mere i løn og ændret kørselsfradrag. Hvis man ikke får tjekket og eventuelt ændret sin forskudsopgørelsen, kan man ende med en restskat, man ikke havde forudset, forklarer Lotte Dige Toft, der er kontorchef i Skattestyrelsen.

Når det kommer til at undgå restskat, så er borgerne i Kolding Kommune bedst. I foråret oplevede alene 18,1 procent af borgerne at få besked om, at de skulle betale restskat. Omvendt bør borgerne i Syddjurs Kommune tjekke forskudsopgørelsen ekstra grundigt. Sidste år endte 31,7 procent endte med en restskat.

Færrest med restskat

Flest med restskat

Kolding Kommune

18,1 %

Syddjurs Kommune

31,7 %

Morsø Kommune

18,4 %

Læsø Kommune

31,3 %

Aarhus Kommune

18,5 %

Jammerbugt Kommune

30,7 %


Se alle kommuners placering

Skattestyrelsen modtager en lang række oplysninger til forskudsopgørelsen automatisk, men har dog ikke alle nye oplysninger. Derfor er det især vigtigt at tjekke forskudsopgørelsen, hvis der er sket væsentlige ændringer i ens liv, som fx:

  • Nyt hus – fradrag for renteudgifter og betaling af ejendomsværdiskat
  • Nyt job, hvor lønnen stiger eller falder
  • Ny vej til arbejde, så kørselsfradrag ændres
  • Ny udlejning af bolig
  • Nyt firma
  • Skilsmisse

- Hvis man har ændringer eller tilføjelser til forskudsopgørelsen, så kan man rette forskudsopgørelsen med det samme. Hvis tallene stemmer, og der ikke mangler noget, så behøver man ikke gøre noget, siger Lotte Dige Toft.

Årets første lønseddel, januar lønnen, er der, hvor man første gang kan se konsekvensen af forskudsopgørelsen. For nogle kan det betyde tusinder af kroner i forskel. Derfor er det vigtig allerede nu at tjekke, om forskudsopgørelsen er korrekt.

Læs mere på skat.dk/forskud19

Skattestyrelsen hjælper med relevante fradrag
Skattestyrelsens fradragstest hjælper med finde ud af, hvilke fradrag der kan være relevante for den enkelte borger og hvilke betingelser, der i øvrigt skal være opfyldt, for at få et fradrag.

- Det skal være let at finde ud af hvilke fradrag, der kan være relevante. Derfor har vi lavet en fradragstest på nettet, som via enkelte spørgsmål giver hurtigt og nemt information om de fradrag, der kan være relevante for den enkelte, forklarer Lotte Dige Toft.

Fradragstesten kan findes skat.dk/fradragstest

Skattestyrelsen hjælper borgerne mod at begå fejl
Såkaldte digitale stopklodser skal igen i år hjælpe borgerne mod at begå fejl, der kan resultere i restskatter. Det gælder fx, hvis man forsøger at indtaste et fradrag for fredede bygninger uden at eje en fredet bygning. Eller hvis en indtastning fx afviger meget fra, hvad der er normalen, når man sammenholder oplysninger for den enkelte om forholdet mellem indtægter og fradrag.

Skattestyrelsen 
Skattestyrelsen blev etableret den 1. juli 2018, da SKAT blev erstattet af syv nye styrelser. Skattestyrelsens opgave er at sikre, at borgere og virksomheder betaler korrekte skatter og afgifter. Læs mere om de syv nye styrelser på fra1til7.dk

Yderligere oplysninger: Journalister, tlf.: 7237 0900; Borgere og virksomheder, tlf.: 7222 1818