Gyldig fra

Skattestyrelsens kontrol med vandpibetobak afslører fejl og svig i otte ud af ti tilfælde

Skattestyrelsens kontrol med vandpibetobak har siden 2017 afsløret fejl og svig i 83 pct. af kontrollerne. Det har udløst regninger for 44 mio. kr. og senest er der i forbindelse med en kontrolaktion på Sjælland konstateret fejl hos 21 ud af 22 besøgte vandpibecafeer.

Foto1
Beslaglagt vandpibetobak. Foto: Skattestyrelsen

I perioden 2017 til 2021 har Skattestyrelsen gennemført knap 240 kontroller af vandpibetobak for at sikre, at der er betalt afgift af den tobak, som bruges af gæster i cafeerne eller sælges til kunderne. I knap 200 af kontrollerne – svarende til 83 pct. – konstaterede Skattestyrelsen, at virksomheden ikke kunne dokumentere, at der var betalt afgift af vandpibetobakken.

- I de tilfælde beslaglægger vi varerne og tager dem med. Derudover sender vi en regning på den manglende afgift af det, som vi beslaglægger, forklarer Anne Sofie Hedemann, der er underdirektør i Skattestyrelsen.

Skattestyrelsen har siden 2017 i alt beslaglagt 17 tons vandpibetobak. Samlet set er der sendt regninger for 44 mio. kr. til virksomhederne.

- Tobaksområdet er generelt et område, vi har stor fokus på. Det er det, fordi både illegal tobak og manglende betaling af afgifter er unfair konkurrence over for de virksomheder og producenter, der følger reglerne. Derfor har vores kontroller også fokus på alle led i distributionskæden. Samtidigt har vi siden 2020 styrket området med yderligere ressourcer til kontrol af tobaksvarer, siger Anne Sofie Hedemann.

Læs mere om Skattestyrelsens kontrol af vandpibetobak 

Aktion på Sjælland i marts

Skattestyrelsen har senest i starten af marts i år gennemført en aktion målrettet vandpibecafeer fordelt over hele Sjælland. Aktionen blev gennemført i samarbejde med Fødevarestyrelsens rejsehold og alle politikredse på Sjælland. I alt blev 22 vandpibecafeer besøgt. 21 af de besøgte cafeer kunne ikke dokumentere, at der var betalt afgift af vandpibetobakken. Samlet blev der under aktionen beslaglagt 145 kg vandpibetobak, og en enkelt café nåede endda af få beslaglagt varer to gange i løbet af samme aften.

- Under aktionen besluttede vi at genbesøge én af de cafeer, hvor vi tidligere den samme aften havde beslaglagt vandpibetobak. Siden aftenens første besøg havde cafeen skaffet ny tobak. Men heller ikke anden gang kunne cafeen dokumentere, at der var betalt afgift af den vandpibetobak, der var til stede, forklarer Anne Sofie Hedemann.

Cafeerne, der har fået beslaglagt vandpibetobak, kan nu se frem til at modtage regninger for den manglende afgift samt en bøde.

Yderligere oplysninger: Journalister, tlf.: 7237 0900; Borgere og virksomheder, tlf.: 7222 1818

Foto2
Beslaglagt vandpibetobak. Foto: Skattestyrelsen