Karriere i et internationalt miljø

Gennem sit arbejde i Skattestyrelsen fik Martin B. Knudsen mulighed for at arbejde to år i Den Internationale Valutafond i Washington D.C.

Martin B. Knudsen fik i 2017 orlov fra Skattestyrelsen for i de følgende to år at arbejde for Den Internationale Valutafond (IMF) i Washington D.C.  

I IMF var Martin en af knap 300 personer i afdelingen for Fiscal Affairs. Her var hans arbejdsområde skattegabsopgørelser og -analyser samt rådgivning af skatteadministrationer i mange forskellige lande – et arbejde der lå direkte i forlængelse af hans opgaver i Danmark. 

Gennemført multinationalt 

- Det var et vildt spændende sted at arbejde. Ikke mindst det gennemført multinationale miljø; jeg har aldrig været et sted med mennesker fra så mange steder i verden. I alt er der 150 nationaliteter repræsenteret blandt de knap 4.000 kontrakt- og fastansatte hos IMF, fortæller Martin. 

Og samtidig er alle medarbejderne valgt ud fra deres høje faglige niveau på lige netop deres felt og med et udpræget ønske om at gøre en forskel. Det var enormt inspirerende og lærerigt. 

På mission ud i verden 

En arbejdsopgave begyndte normalt med en henvendelse fra et medlemsland, der ønskede hjælp på et bestemt område. 

Et af de første skridt var at tage på en såkaldt mission til det pågældende land typisk i 14 dage. Her holdt man bl.a. møder med beslutningstagere på højeste niveau som fx finansministeren og generaldirektører i relevante styrelser. Møder, der var afgørende for at sikre ejerskab til opgaven og hurtig adgang til ressourcer og det omfattende fortrolige datamateriale, jeg havde brug for, fortæller Martin. 

Når Martin skulle gå fra vurderinger og analyser af effektiviteten i den pågældende skatteadministration til at komme med anbefalinger til, hvad landet så skulle gøre, var hans udgangspunkt ofte: Hvad ville vi selv have gjort i Danmark?  

Det gav mig også nogle aha-oplevelser, hvor jeg måtte indse, at vores egne måder ikke altid er de mest hensigtsmæssige, hvis vi skulle gentænke dem i dag, tilføjer han. 

Tilbage i Danmark 

Martin understreger, at det var to super spændende år - både arbejdsmæssigt og privat. Og at det var en helt anden hverdag at komme hjem til. 

Men på et for mig helt afgørende punkt ligner vi IMF: Det er det kæmpe engagement, der er blandt mine kolleger – det er virkelig benzin på min arbejdsglæde. Og det var selvfølgelig en fornøjelse at gense mange af mine savnede kolleger. 

Der har siden foråret 2018 været en officiel samarbejdsaftale mellem Skatteministeriet og IMF, hvor ministeriet stiller medarbejdere fra styrelserne til rådighed, når IMF spørger ud blandt de 190 medlemslande.